Kumohon kepada ALLAH setangkai bunga segar, kuperoleh kaktus berduri..
Kuminta pula rama2, ulat berbulu yang diberi..
Kusedih, kukecewa..namun kemudian,

kaktus itu berbunga indah sekali..dan ulat bulu itupun menjadi rama-rama yang berseri
..

.: today :.

11:55 PM Edit This 0 Comments »
Akibat keboringan yang xde la melampau sgt, akhirnya tercapai hajat aku nak update blog ni..seperti yg disarankan oleh my kazen.

Today: 12th August 2011

2.00am:
Going to sleep..ntah ape aku godek kat tenet tu smpai kul 2.

10.00am :
Wake up call...hehe...bgun2 je aku tros isi air dlm washing mashine...bju blambak ni + bju my kazen.

2.30pm :
Going to school..xde ape yang aku nak buat kat sekolah...smua keje aku dah settle. yg pelik, aku xdpt class relief.huh! padahal kls aku mula kul 4.45pm nti. hari2 lain time aku ade kls full, dpt pulak relief yg berlambak. xpe2, nasib baik hari jumaat aku keje 3 jam je dlm bulam pose ni.

3.50pm:
Waktu rehat tamat. guru besar wat perhimpunan. pertama kali guna dewan phimpunan kat bangunan baru...sejuk sikit.huhu...InsyaAllah naik raya ni boleh guna keseluruhan bangunan baru..(yahuuu, dpt bilik guru air-cond)

5.30pm:
Abes sekolah terus g bazar ramadhan kat kg sebelah...xde ape yg best pon. aku bli nasi ambang sbg juadah.biase la time2 nk blik kg ni...'kerajinan' aku nak masak tinggi menggunung..hehe...n air honey dew + cincau...kalau kazen aku ade ni msti dia ckp nafsu aku tinggi ke arah air.

6.15pm:
Lepak kat umah sebelah...buring lak duk sorg2 kt umah sementara tunggu waktu berbuka. layan la citer baru dr senario Ops Pocot..hehe (lps buka, danial bising sb aku xdtg umah dia tgk sambungan citer ni..aku pon bg la alasan yg menasabah utk seorang bdk lelaki umor 7 tahun..huhu)

8.00pm:
Lepas buka, ank2 datang mengaji...cepat pulak la diorang dtg hr ni..tp rupe2nye ade agenda diorg ni...ajak aku g McD yg bru dibukak kat setia tropika pas mengaji.huh...aku kenyang lg, lgpun lum mandi lg...hehe..

9.45pm:
Going to McD baru. sampai je, bersusun kereta sport kat luar McD..diorg berkonvoi upenye...pemandu2 Cina..tpegun jap aku ngn kete2 sport tu..aku order ckit je.

10.45pm:
Gerak balik umah..aku sempat la amik gmbr sebahagian kete2 sport tu..lbh krg ada 20 kete rasenye..sume flat johor..aku ingat chinese singapore, upenye chinese malaysian. bunyi kete2 tu menggegar telinga. fuh, best kalau aku dpt sebijik.. nak usha sorg aku tgk sume bwk awex..hehe...lgpon chinese kan. aku smpai tersalah msuk jln dok tenung kete2 tu smbil drive balik..hehe

11.00pm:
Arrived home..baru jek aku duduk...tetibe...dummmmmmm!!!! bunyi meriam dr umah dpn..adoi, bergegar jantung aku..ingat kat cni xde org main meriam..buat aku teringat kat kg pulak...1st day sahur, subuh2 tu dah ade bdk main meriam..huhu...dummmmm!!! bunyi lg sekali..huh, kali ni aku nmpk apinye dr tingkap umah aku.

After midnight:
Aku xtahu nak buat ape lg ni...dah la my kazen dah balik kg. aku nak tido awal la...sok nak bgun pg2..kul 8 ade seminar kat sekolah...sebelum g, aku nak basuh cadar2 yg dah bbrapa bln xberbasuh..huhu...then tgahari balik kg....ade aktiviti yg menunggu aku kat kg....hehe


.: doa pasrah :.

9:30 AM Edit This 0 Comments »
Ya Aziz
Jika cinta adalah ketertawanan
Tawanlah aku dengan cinta kepadaMU
Agar tidak ada lagi yang dapat menawanku selain Engkau

Ya Rohim
Jika cinta adalah pengorbanan
Tumbuhkan niat dari semua pengorbananku
Semata-mata tulus untukMu
Agar aku bisa menerima apapun keputusanMu

Ya Rabbi
Jika rindu adalah rasa sakit yang tidak menemukan muaranya
Temuilah rasa sakitku dengan rindu kepadaMu
Dan jadikan kematianku sebagai muara pertemuanku denganMu

Ya Rabbi
Jika sayang adalah sesuatu yang mempesona
Ikatlah aku dengan pesonaMu
Agar damai kematian aku rasa
Saat terucap syukurku atas nikmat dariMu

Ya Allah
Jika kasih adalah kebahagiaan yang tiada bertepi
Tumbuhkan kebahagiaan dalam hidupku
Di saat kupersembahkan sesuatu untukMu

Ya Allah
Hatiku hanya cukup untuk satu cinta
Jika aku tak dapat mengisinya dengan cinta kepadaMu
Ke manakah hidupku hendak ku sembunyikan  dariMu

Ya Rohman
Dunia yang Engkau bentangkan begitu luas
Bagai belantara yang tak dapat kutembus
Di malam yang gelap gelita
Agar tidak tersesat dalam menapakinya

Ya Rohim
Berikan alas kaki buat hamba
Agar jalan yang kutapaki terasa nikmat
Meskipun penuh dengan kejadian runcing
dan duri yang tajam

Hamba sadar semua ini milikmu
Dan suatu saat jika Kau kehendaki
Semuanya akan kembali jua kepadaMu
Hanya pasrahkan kehidupan hamba kepadaMu



Source: http://www.youtube.com/watch?v=rRfVugxK0BU

.: aku ingin.. :.

12:28 PM Edit This 1 Comment »
Aku ingin pulang...
Pulang ke mana?
Tak betahkah kau berada di samping keluarga
Tak dekatkah kau didampingi teman?
Apa lagi yang kau mahu?

Aku ingin bebas..
Bebas ke mana?
Tak cukupkah kau boleh bergerak
Langkahmu bisa  kau atur ke mana saja
Apa lagi yang kau mahu?

Aku ingin bergembira..
bergembira seperti apa lagi?
Kau kulihat terlalu gembira dengan hidupmu kini..
Sepertinya tiada sedih yang menghampiri..
Apa lagi yang kau mahu?

Aku ingin ceria..
Ceria bagaimana yang kau dambakan?
Cahaya hidupmu terlalu terang untuk disinari lagi.
Apa lagi yang kau mahu?

Aku ingin berkelana..
Berkelana ke mana?
Sudah dua pusingan bumi kau jelajahi
Benua dunia kau telah redahi
Tak cukupkah kelanamu itu?

Biar bumi terbelah..
Biar langit berdentum..
Biar laut bergelora..
Biar hutan menjadi gondol..
Aku tetap mahu tahu apa inginmu itu..

Aku..
Aku..
Aku ingin kamu..

Hmmm...itukah yang kau mahu.. 


* Original: 28 July 2011
                      12:26 pm
                      Thursday
                      2096-N

.: hati saya rindu :.

9:53 AM Edit This 0 Comments »

Desir bayu sore,
Terbuai syahdu di pelosok tubuh,
Mengalun sisir rambutku.
Entah kapan, sang kelicap berlagu sayup,
Meledak waktu yang kian gempita,
Indah sungguh!
Namun, sayu hati tak siapa tahu.

Pepohon yang melambai di senja hari,
Seperti mengetahui,
Gelendang hati ini berkocak dengan irama tersendiri,
Kaki menghayun langkah,
Berlenggang menyusuri parit-parit,
Tangan mendakap kehalusan bayu,
Menangkap senyum di bibirku.
Hati? keciciran entah ke perigi.

Hati berulam tandus, beraja sengsara,
Maunya apa ya?
Berlagu tanpa kata..
Perlukah aku melayan degilnya hati,
Berbolak balik tanpa henti.

Ah! Nyahkan saja rasa itu,
rasa yang membuatkan hati saya rindu.



*original: 
  9:43 am
  Thursday
  2096-N

.: my career :.

11:28 AM Edit This 0 Comments »
1980an...1990an...2000an...2011

Begitu pantas waktu berlalu?? iye ke? waktu yg pantas atau aku yg tak sedar? waktu sememangnya sentiasa berlalu...masa berlalu dan manusia semakin membesar...kehidupan berlalu seiring, takde yg ketinggalan...yg tertinggal adalah kiraan saat, minit, jam, hari, minggu, bulan....tahun.. yg sentiasa berubah menjadi byk. (math application in real life situasion)...he3..mentang2 la aku cigu math

Cikgu??? iye..aku kini dah bgelar cikgu...berkhidmat di tanah kelahiranku sndri...tp ni pun ade hati lg nak mintak tukar dekat area2 kg...huhuhu (bsyukur2).. 4 tahun berlalu..konvokesyen, posting. Detik bermula yang mana aku  sudah menjadi sebahagian drpd institusi masyarakat setempat. Mcm2 yg aku hadapi sepanjang tempoh ni..detik utk aku belajar membawa diri dlm masyarakat tanpa ada keluarga dan teman2 di sisi..


Cmne karakter aku sbg cikgu?? gini ke??

cikgu garang??


 cikgu lembut??

Cikgu stress??

Cikgu hensem??
.
.
.
.

Walau ape pun...aku suka menjadi cikgu...yeahhh


.: Selawat Syifa' :.

1:51 PM Edit This 0 Comments »

.:PETUA dari Dr. Fatimah Az-Zahra :.

1:46 PM Edit This 0 Comments »