Kumohon kepada ALLAH setangkai bunga segar, kuperoleh kaktus berduri..
Kuminta pula rama2, ulat berbulu yang diberi..
Kusedih, kukecewa..namun kemudian,

kaktus itu berbunga indah sekali..dan ulat bulu itupun menjadi rama-rama yang berseri
..

.: ke dunia baru :.

2:51 AM Edit This 0 Comments »
Jumaat
26 Feb 2010
6.04 pm

kebetulan sdg aku membuka blog sb bosan duk kat bilik sorg2..hp ku berbunyi, tanda sms masuk..aku terima sms ringkas drpd Daus..

" Al Fatihah..untuk ARWAH ayie.."

kukirim sms kembali..

" meninggal sb ape?"

bls daus..

"Excdent"
.
.
.
berita ini disahkan oleh rakan-rakanku yg lain..Arwah meninggal sblm asar, akibat kemalangan kat Tapah, menaiki van katering Abuya..

Arwah adalah seniorku di upsi..sdg menunggu majlis konvo bln 4 ni..
arwah sgt baik, seorang ketua yg berdedikasi..ramah dgn sesape je..dan disenangi oleh semua..
takziah utk keluarganya beserta tunangnya..
semoga arwah ditempatkan dalam kalangan org2 beriman..amin..

.: wanita & fitnah :.

2:26 AM Edit This 0 Comments »
' Takutlah (berhati-hatilah) kalian dengan dunia dan takutlah kalian terhadap fitnah wanita, kerana sesungguhnya fitnah yang mula-mula menimpa bani Israil adalah dalam urusan wanita.' (Hadis Riwayat Muslim)

wanita itu adalah fitnah bagi seorang lelaki..
kata2 seorang teman: perempuan kena jaga diri dan maruahnya..

~Ya Allah..kumohon, jauhkan fitnah itu dariku. aku xmahu jadi fitnah bagi sesiapa pun.. ~

Ya Rabbi, jauhilah aku dan keluargaku dari sebarang fitnah dunia serta hindari aku dari menabur fitnah terhadap org lain..

:. Diari Hidup Rasulullah :.

12:20 PM Edit This 0 Comments »

Diari hidup Rasulullah..buku ttg amalan Rasulullah dlm seminggu..dah lame aku cari buku ini kat kedai, tp xjumpe..kat mane la nak dptkan buku ni. teringin nak miliki lepas baca di internet. ni antara isi kandungan buku ni yg aku jumpe dlm internet..


Bab 1:
Solat Tahajud
Satu Malam di Cileunyi
Memahami Tahajud daripada Tafsir Surah al-Israk Ayat 79
Menjenguk dan Menjejaki Kedudukan Rasulullah S.A.W
Malam Keintiman dan Peristiwa Besar
Fadilat dan Keindahan Solat Malam
Waktu, Jumlah Rakaat dan Menggantikan Solat Malam
Menikmati Solat Tahajud
Beberapa Bacaan Doa
Kesan ke Atas Kesihatan
Kesan Perubatan Solat


Bab 2:
Menyelami dan Memahami Quran
Membangunkan Generasi Qurani
Peluang dan Tentangan Menyelami Quran
Satu Jam Selepas Subuh

Bab 3:
Solat Subuh Berjemaah di Masjid
Solat Subuh di Masjid adalah Syariat
Keindahan dan Keutamaan Solat Subuh Berjemaah di Masjid
Sebuah Kisah, Ali Lewat Mendirikan Solat Subuh Berjemaah

Bab 4:
Solat Duha
Dimensi Rezeki dalam Solat Duha
Kata-kata Hikmah Makna Memberi

Bab 5:
Sedekah
Memberi Tidak Semestinya Material
Membedah Makna Sedekah
Berkat Sedekah
Berkatnya Hilang Apabila…

Bab 6:
Wuduk
Falsafah Wuduk
Hikmah Wuduk

Bab 7:
Berzikir
Ayat-ayat Berkenaan Zikir
Manfaat dan Fadilat Zikir
Beberapa Kelebihan Kalimat-kalimat yang Kita Baca
Singgah di Taman Syurga Dunia
Selama Ini Kita Cuma Berzikir
Bagaimana Zikir Dilakukan pada Zaman Nabi?
Mengikut Aliran atau Tarekat Tertentu dalam Berzikir?

.: 4 Bestari :.

11:14 AM Edit This 0 Comments »
Jumaat
12 februari 2010

hari terakhir persekolahan sebelum cuti tahun baru cina bermula..aku xsabar nak dtg sekolah hari ni..yela, sok mlm aku dah bertolak blik kg, rindu sgt kat adik n anak sedara aku..dlm mgu ni je, xtau bpe kali aku tenung gambar diorang..huhu..

9.30 pagi - aku masuk ke kelas 4 Bestari..ajar KT
kelas kosong..murid2 pegi pusat sumber..

aku xjangka akan hadapi keadaan ni pd hari ni..bbm aku xleh lekat kat papan putih..aku terpaksa ubah plan set induksi aku..keadaan kacau bilau bile sume murid nak lekatkan bbm aku kat depan..abes hancur bbm aku..penat2 aku buat mlm td.last2 aku xguna bbm tu, aku buat perancangan lain.

keadaan kelas sgt bising..susah utk aku mengawal setiap murid..bising diorang arini lain mcm, bile aku mrh xnak dgr pon.aku ambik masa lebih krg 10 minit utk mulakan p&p..aduh, dugaan sungguh!

tgh dok suh diorang melukis..ade pulak bdk yg bergaduh..bkn 1, bkn 2, tp ade 4 kelompok murid gaduh.aku dah xdpt kawal kls..aku leraikan satu, yg satu lagi sambung gaduh..yg xgaduh, g lari2 keliling kls..aku terpaksa bagi byk aktiviti supaya diorang sentiasa ada kerja nak buat, nak elak diorang berlari2..

last sekali yg aku buat, murid2 xblh kuar rehat selagi masih bising..aku suruh bdk2 yg diam kuar rehat dulu..time tu bru la sume nak diam..

Allah, bantu aku! tu je yg aku dpt lafazkan bila tgk karenah bdk2 4 Bestari td..Sungguh! aku jadi down! aku terduduk..lame dlm kls tu sblm turun ke bilik guru.
aku dpt tau dr cikgu2 lain, sume murid mmg dah xde mood nk blajar.sume ingat nak cuti je..patut la kelas 4 Bestari xblh dikawal td, dan aku mmg dah agak ini puncanya..

aku ade menyelidik dgn guru2 n murid2 pempuan 4 Bestari sblum ni..apa yg cikgu2 lain buat bile bising..rupenye cikgu pukul murid yg bising..aku xamalkan pukul memukul ni..diorang dah biasa kena pukul dgn cikgu lain, jd diorang dah lali..xkan jln kalau aku pun gune kaedah yg sama.

balik kg ni, aku kena fikirkan kaedah yg terbaik utk aku kawal murid2 4 Bestari tu..Caiyok! percaya pd kemampuan diri..mintak tlg dr org yg lebih berpengalaman..dan plg penting, mintak petunjuk ALLAH..!

.: KEM KECEMERLANGAN UPSR: TEKNIK MENJAWAB SOALAN MATEMATIK :.

2:15 PM Edit This 0 Comments »
Tarikh : 10 Februari 2010
Hari : Rabu
Waktu : 2.30 - 4.30 petang

Aku ditugaskan untuk memberi cenderamata kepada penceramah.


mula2 aku mls nak pegi sb ptg tu jgk ade aktiviti ko-k kat sekolah..aku jd guru pembantu dlm PPIM..tp bile pk balik, baik aku g kem ni, mybe ade mklumat bru yg aku akn dapat..
rupanya xrugi aku pegi..sangat menarik..banyak ilmu tentang pengajaran math yg aku dapat..

Penceramah, Tn Hj Jaafar Kassim adalah guru cemerlang di Sk St Anthony. Dia jg adalah panel penggubal soalan bg UPSR mulai 2012..dia tunjuk macam mane pmilihan bentuk soalan.mmg sgt trick soalannye..kalau murid bijak, xpayah buat pengiraan, just ikut logik matematik..dulu aku belajar math kat sek rendah pun aku xtau rupenye soalan2 tu cume trick..cikgu2 aku pun xbgtau..mybe diorg pun xtau..huhu..tp xpe..aku pling ingat ckgu math aku merangkap guru kelas aku mase darjah 6, cikgu zainal. dia pun still ingat aku smpai sekarang..sb aku la anak murid kesayangan dia..hehe