Kumohon kepada ALLAH setangkai bunga segar, kuperoleh kaktus berduri..
Kuminta pula rama2, ulat berbulu yang diberi..
Kusedih, kukecewa..namun kemudian,

kaktus itu berbunga indah sekali..dan ulat bulu itupun menjadi rama-rama yang berseri
..

.: 4 Bestari :.

11:14 AM Edit This 0 Comments »
Jumaat
12 februari 2010

hari terakhir persekolahan sebelum cuti tahun baru cina bermula..aku xsabar nak dtg sekolah hari ni..yela, sok mlm aku dah bertolak blik kg, rindu sgt kat adik n anak sedara aku..dlm mgu ni je, xtau bpe kali aku tenung gambar diorang..huhu..

9.30 pagi - aku masuk ke kelas 4 Bestari..ajar KT
kelas kosong..murid2 pegi pusat sumber..

aku xjangka akan hadapi keadaan ni pd hari ni..bbm aku xleh lekat kat papan putih..aku terpaksa ubah plan set induksi aku..keadaan kacau bilau bile sume murid nak lekatkan bbm aku kat depan..abes hancur bbm aku..penat2 aku buat mlm td.last2 aku xguna bbm tu, aku buat perancangan lain.

keadaan kelas sgt bising..susah utk aku mengawal setiap murid..bising diorang arini lain mcm, bile aku mrh xnak dgr pon.aku ambik masa lebih krg 10 minit utk mulakan p&p..aduh, dugaan sungguh!

tgh dok suh diorang melukis..ade pulak bdk yg bergaduh..bkn 1, bkn 2, tp ade 4 kelompok murid gaduh.aku dah xdpt kawal kls..aku leraikan satu, yg satu lagi sambung gaduh..yg xgaduh, g lari2 keliling kls..aku terpaksa bagi byk aktiviti supaya diorang sentiasa ada kerja nak buat, nak elak diorang berlari2..

last sekali yg aku buat, murid2 xblh kuar rehat selagi masih bising..aku suruh bdk2 yg diam kuar rehat dulu..time tu bru la sume nak diam..

Allah, bantu aku! tu je yg aku dpt lafazkan bila tgk karenah bdk2 4 Bestari td..Sungguh! aku jadi down! aku terduduk..lame dlm kls tu sblm turun ke bilik guru.
aku dpt tau dr cikgu2 lain, sume murid mmg dah xde mood nk blajar.sume ingat nak cuti je..patut la kelas 4 Bestari xblh dikawal td, dan aku mmg dah agak ini puncanya..

aku ade menyelidik dgn guru2 n murid2 pempuan 4 Bestari sblum ni..apa yg cikgu2 lain buat bile bising..rupenye cikgu pukul murid yg bising..aku xamalkan pukul memukul ni..diorang dah biasa kena pukul dgn cikgu lain, jd diorang dah lali..xkan jln kalau aku pun gune kaedah yg sama.

balik kg ni, aku kena fikirkan kaedah yg terbaik utk aku kawal murid2 4 Bestari tu..Caiyok! percaya pd kemampuan diri..mintak tlg dr org yg lebih berpengalaman..dan plg penting, mintak petunjuk ALLAH..!

0 comments: